Kristin Lyhman
Kristin Lyhmann. Foto: Member Media AS/Jonas Ingstad

FESTEN er det femte manus Kristin Lyhmann har skrevet for Nes Lenseteater.

 Alle forestillingene på den flotte amfiscenen ved Glommas bredd er forankret i historier fra lokalmiljøet rundt tømmersorteringslensa.

Historien FESTEN er basert på en sann historie.

I 1921 kom det en ung mann til bygda for å ta del i det harde og tøffe arbeidet på lensa. Vi får følge mannen gjennom sin første arbeidsuke og videre til en skjebnesvanger lørdagskveld på FESTEN i det nybygde ungdomslokalet i Vidnes.

– Stykket er bygget opp rundt en drapssak, men vekta ligger på livet i et ungdomslag. Ungdomsrørsla på tidlig 1900-tall handlet om at ungdom ville møtes et annet sted enn på bedehuset, diskutere tidens tanker og å danse. Stort sett var "rørsla" alkoholfri, men stykket foregår midt i forbudstiden. Spriten er derfor et hett emne. Ungdomshustilhengerne har store planer, men drapet setter dem tilbake, og initiativet deres renner ut i sanden. Historien forteller hvordan drapet preget bygda, og kanskje formet deler av ettertiden, forklarer Lyhmann.

Det var lederen av et lokalt ungdomslag som ble drept.

– "I ungdomssaka du la din styrkje, aa reisa denne det var ditt yrkje", var teksten på forsiden av programmet i den dreptes begravelse. Sitatet ble et motto under skrivingen, sier Lyhmann.

Edvin Anstensrud
Edvin Anstensrud skal tolke drapsmann i stykket FESTEN på Nes Lenseteater i august. Foto: Member Media AS/Jonas Ingstad

Den skulle tidlig krøkes

Edvin Anstensrud startet sin teaterkarriere på Kristin Lyhmann og Gudmund Grovens Teaterskole for barn når han var seks år. Han har hatt roller i alle oppsetningene og har en langvarig tilknytning til både manusforfatter og Nes Lenseteater.

– Edvin tar hele følelsesregisteret i bruk for å vise det kompliserte ved å være menneske. Han passer perfekt til rollen om den unge mannen som kom til Skiptvet og møtte folk som først ønsket han hjertelig velkommen, men som etter hvert fikk merke hvordan onde rykter kan ødelegge på en sviende måte. Før jeg begynte arbeidet, spurte jeg Edvin om han ville ha en sentral rolle i stykket. Hans positive svar, var en viktig motivasjon for å skrive stykket, sier Lyhmann.

Modige grep

Skjetvingen Edvin Anstensrud (27) hadde en skuespiller i magen allerede som lite barn. Foreløpig karrieretopp er hovedrollen i kortfilmen «Utslippsdagen» (2021) som blant annet ga han «Best Actor Award» ved Diamond Awards New York. Edvin er bosatt i Oslo, men kjenner sine røtter og er nå altså tilbake på Nes Lenseteater.

– Jeg gleder meg til FESTEN. Stykket er helt annerledes enn de forrige fire oppsetningene på Nes og rollen jeg er tildelt er veldig interessant. Valgene karakteren tar og konsekvensene de gir gjennom historien, åpner for mange mulige tolkninger, sier Anstensrud.

– Hvilke tanker har du gjort om manuset og temaene som blir iscenesatt?

– Kristin Lyhmann har tatt modige grep i fortellingen. Stykket blir spennende, og vi skal gi publikum god anledning til å gjøre seg opp en egen mening. Jeg gleder meg i hvert fall til å spille på hjemmebane sammen med gode venner i Nes Lenseteater, sier Anstensrud.

Nes Lenseteater
Nes Lenseteater har startet prøvene på stykket FESTEN. Her er gruppen som var samlet til den første prøven. Foto: Member Media AS/Jonas Ingstad

Fakta

FESTEN

Arrangør: Nes Lenseteater

Spillested: Nes Lensemuseum, Skiptvet

Tid: Forestillingene spilles fra 26. august til og med 3. september 2022

Antall forestillinger: 9

Billetter: www.neslenseteater.no

Forfatter: Kristin Lyhmann

Instruktør: Tytti Oittinen

Produsent: Susan Bos

Koreograf: Ella Gyri Groven

Kostymer: Wenche Andresen

Scenografi: Tom Simonsen

Tidligere forestillinger:

«Spor i vann» (2010)

«Den som ikke er ropt opp, kan gå hjem» (2012)

«Det andre landet» (2015)

«Skuddår smeller ikke» (2017)