Hovedbilde
Bjørn Schie (rød jakke) er «still going», men kan se tilbake på lang karriere i fugebransjen. Hans selskap Øyan & Schie AS har vært ledende i mer enn 50 år. Til venstre hans mannskap og biler. Til høyre ser vi Per Roger Svendsen, Bernhard Stafseng og dere kollegaer i «avleggeren» S & S Fuging. Foto: Ina Authen/Member Media AS.

Begynnelsen

Vi skrur tiden tilbake til 1965. Bjørn Schie dro fra Skiptvet til Oslo for å finne arbeid. Første stopp ble et murerfirma og han startet som murerhåndlanger. I 1967 hoppet han av og begynte i lære hos Glassmester Finn Hansen AS i Oslo. Etter arbeid med innsetting av vinduer og påfølgende tetting. fattet han mer og mer interesse for nødvendigheten av å holde bygningene vind- og vanntette.

– Per Øyan arbeidet med fuging hos Glassmester Finn Hansen AS og ble min læremester. Vår jobb var blant annet å tette igjen alle spalter, etter at vinduer og betongelementer var montert. Det ble snakket mye om lekkasjer og hvordan vi skulle unngå å gjøre feil. Fuging er et av flere klassiske arbeidsområder som ligger i grensesnittet mellom fagområder. Min ambisjon var å rendyrke fuging som fagområde, forteller Bjørn Schie.

I 1969 sluttet han i jobben hos Glassmester Finn Hansen AS og startet Østfold Byggservice. Fuging ble naturlignok kjernevirksomheten og den tidligere arbeidsgiveren ble en av de store kundene. Schie drev dette firmaet frem til 1972, når det igjen åpnet seg en mulighet for å inngå samarbeid med Per Øyan. Øyan og Schie A/S ble etablert, og i årene fra 1972 til 1996 drev Bjørn Schie og Per Øyan fugefirma og malerbutikk i Schultzgate i Oslo. Fra 1996 fortsatte Bjørn Schie alene og startet firmaet Øyan & Schie Fuging AS i Theresesgate i Oslo. I 2017, etter 50 (!) år med pendling til «by´n», solgte han lokalene og tok med seg hele virksomheten hjem til Skiptvet.

– Vi har alltid hatt med oss «Sprekketettære» fra «Skjetve» på laget. Finn Nordli har vært hos oss siden 1974 og Tom Hoel kom inn i 1976. Begge er fortsatt med. Gjennom årene har vi hatt veldig mange lokale gutter ansatt. Flere har underveis hoppet av og startet egne selskaper i ulike formater. På den ene siden er det jo trist å møte folk som har lært alt av oss i konkurranse om oppdragene. Men jeg har vært gründer selv og jeg forstår de som vil prøve å etablere egne virksomheter. Lærdommen jeg håper de har tatt med seg er betydningen av å fremstå seriøst og utføre jobbene på en faglig forsvarlig måte, sier Schie.

Øyans & Schie AS sine erfaringer kommer også nasjonale fagmyndigheter til gode.

Det er byggeteknisk forskrift (TEK 17) som beskriver funksjonskrav som skal oppfylles i et bygg. Hvilke deler og produkter, og beskrivelse av utførelse er forankret i en standard (NS).

Bjørn Schie og Kenneth Engebak har vært med i arbeidet med «NS 3420-SF Tetting». Denne standarden er fugernes viktigste rettesnor for hvordan arbeidet skal utføres, og grunnpilaren for hvordan opplæringen av fugerne i Øyan & Schie blir gjennomført.

I dag ledes Øyan & Schie Fuging AS av Kenneth Engebak. Han har både byggteknisk- og takseringsutdanning, med spesialisering innen tetting og tilstandsvurdering, samt solid erfaring innen byggeplassledelse hos flere store entreprenører. Bedriften har i dag 18 ansatte og den årlige omsetningen varierer mellom 20 og 25 millioner kroner.

Per Roger og Bernhard
Per Roger Svendsen (til v.) og Bernhard Stafseng driver S & S Fuging AS og konkurrerer med sin gamle arbeidsgiver. Foto: Ina Authen/Member Media AS.

Avleggeren

I rekken av selskaper etablert av tidligere medarbeidere i Øyan & Schie Fuging AS, er S & S Fuging blant de som er blitt størst. Barndomskompisene Per Roger Svendsen (47) og Bernhard Stafseng (45) tok hvert sitt fagbrev, som forskalingssnekker og verktøymaker, før de begynte i som fugere i henholdsvis 1997 og 2000.

– Vi kommer begge fra familier med lange tradisjoner for å drive egne virksomheter og både våre fedre og søsken driver egne bedrifter. I alle ferier jobbet vi for foreldrene våre og fikk mye inspirasjon til å drive for oss selv. Etter mange år i Øyan & Schie, var vi klare for å starte eget, forteller Per Roger Svendsen.

S & S Fuging ble etablert i 2008 og har i dag 6 medarbeidere, i tillegg til Svendsen og Stafseng. Omsetningen har de siste årene ligget på mellom 10 og 15 millioner kroner.

– Vi har selvsagt lært mye om produktenes egenskaper og utførelse av arbeidet av Bjørn Schie. Men den viktigste lærdommen vi fikk med oss, er å vise serviceinnstilling overfor kunder og sørge for god opplæring av medarbeiderne. Ingen hos oss får lov til fuge en meter før faglige kurs er gjennomgått, påstår Svendsen.

 

Øyan
Dagens lag i Øyans & Schie Fuging AS er foran fra høyre: Tom Arild Hoel, Finn Nordli, Fredrik Nilsen, Sebastian Karland, Tommy Fredriksen, Anders Engebak, Kenneth Tasigtil og Cecilie Schie Engebak. Bak fra høyre: Bjørn Schie, Hilde Schie, Frode Barø, Kenneth Engebak, Christoffer Glende, Jens Baard Rypdal, Sindre Engebak, Bjørn Erik Homstvedt, Espen Holm. Ikke til stede: Glenn Fosser og Oscar Schie Engebak. Foto: Ina Authen/Member Media AS.

Arbeidsområder

Skiptvet-selskapene utfører fuging på alle typer bygg, veier og anlegg. Spesielt fasader må vies spesiell oppmerksomhet for å sikre at byggene holder tett mot vær og vind. Tar du en tur til Oslo og de nye områdene omkring Operaen, Deichman, Munchmuseet og Sørenga, ser du garantert et flott bygg der lokale fugere har tettet fasadene.

Øyan & Schie Fuging AS har i tillegg spesialisert seg på tunnelfuging med brannisolering. Dette fagområdet skiller seg ut med større og lengre fuger og krevende arbeidstid. Spesielt i lange undervannstunneler og togtunneler for høyhastighetstog i hastigheter opp til 250 kilometer i timen. Tunnelfuging er såpass spesielt at bedriften har et eget tunnelteam, som ledes av Espen Holm.

Man bruker ulike fugemasse for ulike underlag og overflater. Fugemassen skal sørge for at alle skjøter og overganger mellom materialer og bygningskomponenter skal være tette, uansett hvilke bevegelser og krefter fugen utsettes for.

I mange tilfeller kommer ulike underlag og overflater i kontakt med hverandre og fugemasse kan også komme i kontakt med andre lim og forseglingsmasser. Kompabilitet er følgelig et nøkkelord for en kvalitetsbevisst fugebransje. Brukes produkter som ikke er kompatible mot hverandre kan det oppstå kjemiske reaksjoner som igjen kan medføre lekkasjer av både fukt og luft. Slike feil kan gi store skader og gi drøye kostnader ved utbedring.

Felles beste

Små og mellomstore bedrifter setter sitt preg på næringslivet i kommunen og har stor verdi for lokalsamfunnet. Slår vi sammen fugeselskapene i bygda sysselsetter disse mer enn 30 personer og omsetter årlig for mellom 35 og 40 millioner. Ifølge DnBs beregninger i verktøyet ringvirkninger bidrar Skiptvets tre fugebedrifter med mer enn 9 millioner kroner årlig til samfunnet. Selskapene bidrar også til cirka 14 millioner kroner i lokal kjøpekraft.

– Skiptvet er selvfølgelig avhengig av at det er et oppegående næringsliv som tilbyr arbeidsplasser i kommunen. Enhver lokal bedrift, uavhengig av type næring, bidrar til fellesskapet. Vi er opptatt av å tilby gode rammebetingelser for bedriftene. Derfor har vi blant annet opprettet #1816SmartNæring, som er et nettverk for næringslivet. Potensiale i samhandling mellom de ulike aktørene er stort. Forutsetningen er at vi får alle til å delta i nettverket. Jeg er helt sikker på at fugefirmaene og andre håndverksbedrifter sitter på mye kunnskap og erfaring som kunne vært delt med og styrket det øvrige næringslivet i Skiptvet kommune, sier ordfører Anne Grethe Larsen. 

Bjørn Schie og Kenneth Engebak
Kenneth Engebak sitter i førersetet til Øyans & Schie. Men Bjørn Schie er mer enn en passiv passasjer i selskapet. Foto: Ina Authen/Member Media AS.

Fakta Øyan & Schie Fuging

Øyan & Schie Fuging

Etablert: 1996 (1972)

Daglig leder: Kenneth Friis Engebak

Styreleder: Bjørn Schie

Antall ansatte: 18

Omsetning 2020: 21,5 millioner kroner

S
Per Roger Svendsen (fra v.) og Bernhard Stafseng har med seg Stian Jordansen, Lars Petter Wilhelmsen, Karl - Erik Nyland Espenes, Sondre Bjørgan, Jonas Mikalojunas på laget. Ikke til stede Christian Larsen.

Fakta S & S Fuging

S & S Fuging

Etablert: 2008

Daglig leder: Per Roger Svendsen

Styreleder: Bernhard Stafseng

Antall ansatte: 8 (9 i 2020)

Omsetning 2020: 15,1 millioner kroner

Andre selskaper etablert av medarbeider i Øyan & Schie Fuging AS

Fagfug AS (2 ansatte Skiptvet)

Fugemesteren AS (6 ansatte Askim/Oslo)

I tillegg er en rekke enkeltmannsforetak registrert gjennom årene.