Du finner all praktisk info om tilbudet her!

– Jeg har aldri kjørt el-bil før. Jeg er vant til diesel og firehjulstrekker, forteller Wenche og kikker på bilen, ladekabelen og ned på telefonen. Der har hun lastet ned appen Move About, fra bildelingsselskapet som tilbyr el-kjøretøy for utleie. Skiptvet har i dag to biler fra Move About som er tilgjengelig for kommunens ansatte på dagtid, og øvrige innbyggere etter klokken 16.00 hverdager og i helger. Wenche tilhører de øvrige innbyggerne og etter tips ønsket hun å teste ut tilbudet.

Appen til deletjenesten forteller at bilen hun har booket fra klokken 16.00-17.00 på Sollia, er klar.

– Det står at jeg skal åpne den med pinkoden, sier Wenche som ringer Move About kundeservice på telefon 958 07 000 for å høre hva slags pinkode det dreier seg om. Hun treffer en hyggelig kar, som tar henne gjennom prosessen.

– Pinkoden var visst den samme jeg lagde for å logge inn på appen, forteller hun. Ved et sveip på telefonen, åpner dørene seg og mestringsfølelsen kommer til uttrykk ved et gledesrop.

– Alt man ikke har gjort før er litt vanskelig, men når man har lastet ned appen, registrert bruker og kommet i gang, så er det egentlig veldig greit. Appen er oversiktlig og enkel.

Hun trekker ut ladekabelen, legger den i bagasjen og får start på bilen.

– Er den på? Ja, nå er den på. Yes!

Ferden går gjennom Meieribyen.

– Den er veldig god å kjøre da. Absolutt. Og mye duppeditter og ting å trykke på for dem som vil, så sånn sett er det en drøm for mange, konstaterer den ferske el-bilisten. Hun svinger ut på en grusvei, og får prøvd bilen på både asfalt og telehiv. Framme ved Bergsjøtjern, parkerer hun for å teste egne og bilens egenskaper.

– Jeg prøver å låse. Sånn. Bare jeg får den opp igjen nå da, ha-ha!  

– Hun sveiper over nøkkelikonet, og et klikk bekrefter at bilen er åpnet. Wenche kikker inn i baksetene, og finner Isofix-fester til eventuelle barneseter. Bagasjen er overraskende stor til en såpass nett bil, mener hun.

For en husstand som bare har én bil, og som stort sett ikke har behov for mer, så er dette et godt alternativ. Og ikke minst for dem som ikke har bil, og som bare trenger det en gang iblant.

– I hvilke sammenhenger kunne du sett for deg å bruke denne bilen?

– Kanskje på en handletur til Askim eller til Sarpsborg. Jeg kunne fint gjort det! Men for meg som har bil, bør prisen kanskje litt ned for at det skal lønne seg – med tanke på å spare min egen bil og drivstoff. Det koster 119 kroner for en time. Men for miljøet sin del, er det ingen tvil om at dette er bra.

Wenche kikker på appen for å se hvor lenge det er igjen av leietiden. Her er det også mulig å bestille lengre leie hvis tiden blir knapp. Dersom du leverer senere enn avtalt, blir du belastet for en ekstra halvtime.

– 20 minutter. Da rekker vi akkurat tilbake til Sollia da. Håper jeg.

Ett minutt på fem og med betryggende gjenstående batteritid, svinger hun opp til ladeplassen på Sollia. Her må hun taste inn i appen at bilen er returnert slik at neste leietaker får beskjed om at den er klar, samt plugge i laderen og låse bilen.

– Det var det. Jeg syns det gikk fint jeg!

– Har du noen tips til andre som skal leie el-bil fra kommunen?

– Jeg vil anbefale dem å gå inn på kommunens nettsider og lese seg opp først. Prosessen tar litt tid første gangen, og det lønner seg å sette seg inn i det før du skal leie. Men når du får lastet ned appen, registrert bruker og lagt inn betalingskort og førerkort – er det veldig enkelt og greit. Dette behøver du bare å gjøre én gang, og så er det bare å sjekke tilgjengelighet, booke og kjøre neste gang. Hvis det er noe man lurer på, er kundeservicen til Move About døgnåpen, og jeg fikk en veldig hyggelig servicemann på tråden. Jeg syns helt oppriktig at dette er et fint tilbud til innbyggerne.

6E97EC3DA5364D3CA6ED4A3C9AAF2660
Det tok ikke så lang tid før Wenche Størløs var på farten gjennom Meieribyen. Foto: Ina Authen/Member Media AS

Håper flere vil teste tilbudet

Anja Wingstedt er rådgiver for Smarte byer i Smart Innovation Norway, som har en samarbeidsavtale med Skiptvet kommune. Hun bistår kommunen i ulike prosjekter, kalt Smart Skiptvet. De ulike prosjektene skal skape et bærekraftig, moderne og inkluderende samfunn preget av økonomiske, sosiale og miljømessige verdier. Her spiller teknologi en nøkkelrolle.

– Jeg hjelper kommunen med å etablere flere ladestasjoner, og ta i bruk bildelingsordningen. Ordningen ble til gjennom et interkommunalt samarbeid mellom Indre Østfold, Marker og Skiptvet kommuner.

Tilbudet er også innført i en rekke andre kommuner, som Halden, Nesbyen, Arendal, Tønsberg, Fredrikstad og Oslo. Noe som har bidratt til større mobilitet blant innbyggerne, opplyser Wingstedt.

I dag er det to el-biler til leie i Skiptvet, begge Nissan Leaf Acenta. Disse er plassert ved Sollia bo- og servicesenter og ved Kirkelund skole. Kommuneansatte benytter bilene gratis i tidsrommet 08.00-16.00, mens både ansatte og øvrige innbyggere betaler leie i helger og etter klokken 16.00 på hverdager. Ved lengre tids leie, viser prislisten at timeprisen reduseres betydelig. Fra kl. 16.00 til kl. 08.00 neste dag betaler du kr 529,-. Leier du bilen hele helgen, lander du på kr 1.429, -.  Det er også fullt mulig å leie sammen med andre og dele kostnaden på to eller flere.

– Tilbakemeldinger fra brukerne er viktig for oss. Takk til Wenche Størløs som testet ordningen og i ettertid ga oss ærlige og konstruktive tilbakemeldinger. Nå håper vi flere innbyggere prøver bilene og hjelper oss med å utvikle dette tilbudet, sier Wingstedt.

– Hvem tenker dere at tilbudet retter seg mot?

– Tilbudet er til innbyggere som ikke har bil nummer to, men har behov for det i noen situasjoner. Eller for dem som ikke har bil, og trenger å komme seg et sted på ettermiddagen og i helgene. Tilbudet skal også styrke det svake kollektivtilbudet og kommunen sikrer at medarbeiderne kjører miljøvennlig i tjenesten.

Her finner du praktisk informasjon om bildelingstilbudet i Skiptvet.